Pieczona karkówka

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1,5 kg karkówki
    -przyprawa do mięsa
    -sól, pieprz
    -majeranek, ostra papryka
    -2 marchewki
    -1 duża cebula
    -1 por
    -100 ml wina (czerwonego lub białego)
    -5 łyżek pikantnego ketchupu
    -2 łyżki majonezu
    -100 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Obsypujemy z dwóch stron przyprawą do mięsa, majerankiem, ostrą papryką, solą, pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na około godzinę (najlepiej na całą noc).
    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w piórka a por w pół plasterki.
    W naczyniu żaroodpornym układamy równo połowę plastrów karkówki, pokrojone warzywa oraz drugą warstwę mięsa. Podlewamy winem. Wierzch smarujemy ketchupem i majonezem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1,5 godziny. Na 10 min przed końcem wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować