Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym

4.5 (163 ocen)

Gorąca i aromatyczna kapusta z miękkim i dobrze upieczonym mięsem oraz papryką w pomidorowym sosie. Prosty i szybki zamiennik klasycznego bigosu

Składniki:

  • 500g mięsa (szynka, łopatka, karkówka)
    pół główki kapusty
    2 papryki
    pomidory w puszce
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    ½ szklanki wody
    2 łyżeczki pasty paprykowej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki kminku
    ½ łyżeczki curry
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    ½ papryki wedzonej
    1 liść laurowy
    4 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 1. Mieso oczyścić i pokroić w gruba kostkę, opruszyć solą, pieprzem ziołowym, curry i papryką wędzoną w proszku. Wstawić pod przykryciem do lodówki na min 30 min a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 2. Kapustę poszatkować i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Opruszyć solą i przemieszać, dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Odstawić na 20 min aż kapusta zmięknie.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 3. Cebule obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać zamarynowane mięso i chwilę podsmażyć.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 4. Na patelnie dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i paste paprykową. Całość podlać wodą. Sos chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i zołami prowansalskich do smaku. Sos powinien mieć wyrazisty smak.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 5. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i połowę ułożyć na poszatkowanej kapuście.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 6. Gotowy sos przełożyć na kapustę i wyłożyć resztę papryki. Opruszyć ziołami i szczyptą soli.
  • Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym 7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 2h. Podawać na ciepło z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować