Pieczona kapusta z mięsem i papryką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso oczyścić i pokroić w gruba kostkę, opruszyć solą, pieprzem ziołowym, curry i papryką wędzoną w proszku. Wstawić pod przykryciem do lodówki na min 30 min a najlepiej na całą noc do lodówki.
2.Kapustę poszatkować i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Opruszyć solą i przemieszać, dodać liścia laurowego i ziele angielskie. Odstawić na 20 min aż kapusta zmięknie.
3.Cebule obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać zamarynowane mięso i chwilę podsmażyć.
4.Na patelnie dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i paste paprykową. Całość podlać wodą. Sos chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i zołami prowansalskich do smaku. Sos powinien mieć wyrazisty smak.
5.Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i połowę ułożyć na poszatkowanej kapuście.
6.Gotowy sos przełożyć na kapustę i wyłożyć resztę papryki. Opruszyć ziołami i szczyptą soli.
7.Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 2h. Podawać na ciepło z pieczywem.
Komentarze