Pieczona kaczka z jabłkami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Dobrze przyprawiona, upieczona z chrupiącą skórką i miękka w środku. Taka jest dla nas najlepsza. Króluje na stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Moja tym razem z jabłkami i majerankiem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • * kaczka około 2 kg
    * 5 jabłek winnych
    * 2 łyżki majeranku
    * łyżeczka soli
    * pieprz czarny mielony
    * 3 łyżki oliwy
    * sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować