Pieczona kaczka nadziewana w miodowej glazurze

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne mięso kaczki doskonale pasuje z nutką słodyczy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • cała kaczka około 1,5 kg,
    1 jabłko,
    1 pomarańcza,
    4 ząbki czosnku,
    1 pomidor,
    5 łyżek miodu,
    Sól,
    pieprz,
    papryka ostra,
    majeranek suchy,
    tymianek,
    rozmaryn,
    100 ml sok jabłkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka nadziewana w miodowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka 1. Kaczkę oczyścić, ponacinać piersi i odciąć skrzydełka (można użyć do innego dania). Natrzeć przyprawami na zewnątrz i w środku, w środek wsadzić pocięte w ćwiartki jabłka, pomarańcze obrane ze skórki, pomidora i ząbki czosnku rozgniecione ręką.

    Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć w brytfance ułożoną na ruszcie kaczkę. Piec przez około 1 godzinę.

    Po godzinie wyjąć z piekarnika, powstały sok z tłuszczem przelać z brytfanny do miseczki. Kaczkę ułożyć bezpośrednio na brytfance, uzyskany tłuszcz z sokiem połączyć ze 100ml soku jabłkowego i miodem, wymieszać, używać do podlewania i smarowania kaczki podczas pieczenia (co jakieś 10-15min). Piec w ten sposób przez jakąś 1 godzinę.

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać jakieś 10 min aby mięso odpoczęło. Aby uniknąć przypalenia się kaczki można przykrywać folią aluminiową.

    Podawać na sałatce z miksu sałat z kiełkami w sosie słodko-kwaśnym i polany nutką sosu z borówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować