Pieczona kaczka nadziewana w miodowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę oczyścić, ponacinać piersi i odciąć skrzydełka (można użyć do innego dania). Natrzeć przyprawami na zewnątrz i w środku, w środek wsadzić pocięte w ćwiartki jabłka, pomarańcze obrane ze skórki, pomidora i ząbki czosnku rozgniecione ręką.
Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć w brytfance ułożoną na ruszcie kaczkę. Piec przez około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć z piekarnika, powstały sok z tłuszczem przelać z brytfanny do miseczki. Kaczkę ułożyć bezpośrednio na brytfance, uzyskany tłuszcz z sokiem połączyć ze 100ml soku jabłkowego i miodem, wymieszać, używać do podlewania i smarowania kaczki podczas pieczenia (co jakieś 10-15min). Piec w ten sposób przez jakąś 1 godzinę.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i dać jakieś 10 min aby mięso odpoczęło. Aby uniknąć przypalenia się kaczki można przykrywać folią aluminiową.
Podawać na sałatce z miksu sałat z kiełkami w sosie słodko-kwaśnym i polany nutką sosu z borówek.
Komentarze