Pieczona jogurtowa zebra

0 (0 ocen)

Smaczny i lekki 'serniczek' ;) Miałam zapas jogurtów greckich, w święta ich nie zjemy więc.... skoro można upiec sernik ze śmietany to czemu nie z jogurtów ;) Z karobem, żeby córka nie musiała sobie odmawiać, wyszło pysznie!

Składniki:


  • Spód:
    200 g pełnoziarnistych herbatników
    60 g masła
    Masa jogurtowa:
    1200 g jogurtu greckiego
    250 g cukru
    5 jajek
    2 łyżki ekstraktu z wanilii
    2 op. budyniu waniliowego (80g)
    2 łyżki karobu

Pieczona jogurtowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód:
    herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem, wsypać na dno tortownicy (średnica 23cm) i wyrównać. Wstawić do lodówki.

    Masa serowa:
    Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt waniliowy, zmiksować.

    Następnie wsypać budynie waniliowe, zmiksować.
    Na koniec wrzucić jogurt grecki. Wymieszać dokładnie.

    Masę podzielić na pół, do jednej wsypać karob i zmiksować.

    Na schłodzony spód wylewać masę naprzemiennie aby uzyskać warstwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 80 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy