Pieczona gęś z lubczykiem

  • wyświetlono: 40 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku nie raz gościł u mnie w domu. Tym razem przyszła kolej na pieczoną gęś z lubczykiem. Złocista, aromatyczna idealnie sprawdzi się na pyszny, odświętny obiad.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 260min
  • Średni

Składniki

Składniki:
• 1 gęś , około 4 kg,
• 4 duże łodygi lubczyku,
• 4 cebule,
• Około 1,5 łyżki majeranku
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka ostra do smaku,
• 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona gęś z lubczykiem

  • przygotowanie lubczyku1. Dwie łodygi lubczyku drobno siekamy. Sypkie przyprawy oraz pokrojony lubczyk łączymy z olejem.
  • osuszanie2. Gąskę dokładnie przepłukujemy i osuszamy.
  • przed pieczeniem3. Osuszoną nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obieramy. W środek gąski wkładamy pozostałe dwie łodygi lubczyku oraz jedną cebulę. Gąskę układamy na blaszce do pieczenia. Wokół niej układamy pokrojone na mniejsze części 3 cebule. Całość podlewamy 1 szklanką wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • w trakcie pieczenia4. Gąskę pieczemy 4 godz. w 180°C. W trakcie pieczenia polewamy ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lubczykcebulagąska

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony kurczak w lubczyku

Dodane przez: Jaga85

Pieczony kurczak w lubczyku

Taki kurczak to pomysł na wyjątkowo...

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska pieczona gęś

Wielopokoleniowa ślaska tradycja...

Gęś pieczona

Dodane przez: luna19

Gęś pieczona

pyszna i soczysta

Dodane przez: PolskaGotuje

Gęś pieczona

pyszna gąska w sam raz na święta

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Rozpływająca się w ustach, delikatna...

gęś pieczona

Dodane przez: Beata12

gęś pieczona

nie tylko na Marcina gęsina

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE