Pieczona gęś z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku nie raz gościł u mnie w domu. Tym razem przyszła kolej na pieczoną gęś z lubczykiem. Złocista, aromatyczna idealnie sprawdzi się na pyszny, odświętny obiad.

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 gęś , około 4 kg,
    • 4 duże łodygi lubczyku,
    • 4 cebule,
    • Około 1,5 łyżki majeranku
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Papryka ostra do smaku,
    • 6 łyżek oleju

Pieczona gęś z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie lubczyku 1. Dwie łodygi lubczyku drobno siekamy. Sypkie przyprawy oraz pokrojony lubczyk łączymy z olejem.
  • osuszanie 2. Gąskę dokładnie przepłukujemy i osuszamy.
  • przed pieczeniem 3. Osuszoną nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obieramy. W środek gąski wkładamy pozostałe dwie łodygi lubczyku oraz jedną cebulę. Gąskę układamy na blaszce do pieczenia. Wokół niej układamy pokrojone na mniejsze części 3 cebule. Całość podlewamy 1 szklanką wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • w trakcie pieczenia 4. Gąskę pieczemy 4 godz. w 180°C. W trakcie pieczenia polewamy ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy