Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku nie raz gościł u mnie w domu. Tym razem przyszła kolej na pieczoną gęś z lubczykiem. Złocista, aromatyczna idealnie sprawdzi się na pyszny, odświętny obiad.
4 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 gęś , około 4 kg,
• 4 duże łodygi lubczyku,
• 4 cebule,
• Około 1,5 łyżki majeranku
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka ostra do smaku,
• 6 łyżek oleju
Pieczona gęś z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie łodygi lubczyku drobno siekamy. Sypkie przyprawy oraz pokrojony lubczyk łączymy z olejem.
2.Gąskę dokładnie przepłukujemy i osuszamy.
3.Osuszoną nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia cebulę obieramy. W środek gąski wkładamy pozostałe dwie łodygi lubczyku oraz jedną cebulę. Gąskę układamy na blaszce do pieczenia. Wokół niej układamy pokrojone na mniejsze części 3 cebule. Całość podlewamy 1 szklanką wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
4.Gąskę pieczemy 4 godz. w 180°C. W trakcie pieczenia polewamy ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem.
Komentarze