pieczona gęś w rosole z makaronem udon

  • wyświetlono: 53 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam rosół, ale nie jestem smakoszem gotowanego mięsa. Inspiracją tego dania była kuchnia azjatycka, gdzie od dawna jada się takie połączenie rosołu z pieczonym mięsem. Danie jest bardzo pracochłonne, ale warte poświęcenia.

IMG_6363
  • 6 porcje
  • 240min

Składniki

na rosół:
1 porcja rosołowa z gęsi okolo 600g
1 porcja rosołowa z kurczaka około 600g
szponder wołowy około 200g
1 opalona cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 por
kawałek fenkuła
plasterek cytryny
plasterek imbiru
plasterek kurkumy
kawałek kory cynamonu około 1 cm
ziarenka z 1 łuski kardamonu
6 suszonych grzybów shiitake
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy
ziarna zielonego pieprzu
1 strączek suszonego chili
sól

1 dymka do posypania
1 opakowanie makaronu udon - DIAMOND ITAMAE ( świeży ) 200g

marynata gęsi:
4 ćwiartki gęsi QAFP
Skórka z 2 pomarańczy
0,5 szkl. soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
kawałek startego imbiru około 1 cm
papryczka chilli
3 ząbki czosnku starte
majeranek, sól, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania przepisu:

pieczona gęś w rosole z makaronem udon

  • 1. W dużym garnku nastawiamy rosół - wkładamy wszystkie składniki rosołu, zalewamy zimną wodą do pokrycia. Gotujemy tak, by powoli mrugał i powstał esencjonalny wywar. Gotujemy przez 4 godziny
  • 2. Ćwiartki gęsi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Do naczynia wlewamy miód, sok z pomarańczy i pozostałe składniki. Gęś obtaczamy w powstałej marynacie - by każdy kawałek był dokładnie nią pokryty.
    Mięso marynujemy przez około godzinę, następnie pieczemy 180`C przez około 2 godziny. Podczas pieczenia polewamy powstającym sosem będącym połączeniem soków z gęsi i marynaty
  • 3. Gotujemy makaron udon w osolonej wodzie - tak jak na instrukcji umieszczonej na opakowaniu
  • 4. Na talerze wykładamy ugotowany udon, posypujemy posiekaną dymką, zalewamy rosołem i układamy kawałek pieczonej gęsi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gęśkuchnia azjatyckapieczona gęśrosół z udonrosół z pieczonym mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona gęś z lubczykiem

Dodane przez: Jaga85

Pieczona gęś z lubczykiem

Rosół z gęsi z dodatkiem lubczyku...

Gęś pieczona

Dodane przez: luna19

Gęś pieczona

pyszna i soczysta

Dodane przez: PolskaGotuje

Śląska pieczona gęś

Wielopokoleniowa ślaska tradycja...

Makaron udon na ostro

Dodane przez: czarrna

Makaron udon na ostro

Danie orientalne :)

Gęś pieczona

Dodane przez: zzewa

Gęś pieczona

na świątecznym stole nie może zabraknąć...

gęś pieczona

Dodane przez: Beata12

gęś pieczona

nie tylko na Marcina gęsina

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE