pieczona gęś w rosole z makaronem udon

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

Uwielbiam rosół, ale nie jestem smakoszem gotowanego mięsa. Inspiracją tego dania była kuchnia azjatycka, gdzie od dawna jada się takie połączenie rosołu z pieczonym mięsem. Danie jest bardzo pracochłonne, ale warte poświęcenia.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na rosół:
    1 porcja rosołowa z gęsi okolo 600g
    1 porcja rosołowa z kurczaka około 600g
    szponder wołowy około 200g
    1 opalona cebula
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1 mały seler
    1 por
    kawałek fenkuła
    plasterek cytryny
    plasterek imbiru
    plasterek kurkumy
    kawałek kory cynamonu około 1 cm
    ziarenka z 1 łuski kardamonu
    6 suszonych grzybów shiitake
    4 łyżki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    ziele angielskie, liść laurowy
    ziarna zielonego pieprzu
    1 strączek suszonego chili
    sól

    1 dymka do posypania
    1 opakowanie makaronu udon - DIAMOND ITAMAE ( świeży ) 200g

    marynata gęsi:
    4 ćwiartki gęsi QAFP
    Skórka z 2 pomarańczy
    0,5 szkl. soku z pomarańczy
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki miodu
    kawałek startego imbiru około 1 cm
    papryczka chilli
    3 ząbki czosnku starte
    majeranek, sól, pieprz, kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Dania główne

Pieczona gęś w rosole z makaronem udon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku nastawiamy rosół - wkładamy wszystkie składniki rosołu, zalewamy zimną wodą do pokrycia. Gotujemy tak, by powoli mrugał i powstał esencjonalny wywar. Gotujemy przez 4 godziny
  • 2. Ćwiartki gęsi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Do naczynia wlewamy miód, sok z pomarańczy i pozostałe składniki. Gęś obtaczamy w powstałej marynacie - by każdy kawałek był dokładnie nią pokryty.
    Mięso marynujemy przez około godzinę, następnie pieczemy 180`C przez około 2 godziny. Podczas pieczenia polewamy powstającym sosem będącym połączeniem soków z gęsi i marynaty
  • 3. Gotujemy makaron udon w osolonej wodzie - tak jak na instrukcji umieszczonej na opakowaniu
  • 4. Na talerze wykładamy ugotowany udon, posypujemy posiekaną dymką, zalewamy rosołem i układamy kawałek pieczonej gęsi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować