Uwielbiam rosół, ale nie jestem smakoszem gotowanego mięsa. Inspiracją tego dania była kuchnia azjatycka, gdzie od dawna jada się takie połączenie rosołu z pieczonym mięsem. Danie jest bardzo pracochłonne, ale warte poświęcenia.
4 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
na rosół:
1 porcja rosołowa z gęsi okolo 600g
1 porcja rosołowa z kurczaka około 600g
szponder wołowy około 200g
1 opalona cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 por
kawałek fenkuła
plasterek cytryny
plasterek imbiru
plasterek kurkumy
kawałek kory cynamonu około 1 cm
ziarenka z 1 łuski kardamonu
6 suszonych grzybów shiitake
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy
ziarna zielonego pieprzu
1 strączek suszonego chili
sól
Pieczona gęś w rosole z makaronem udon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku nastawiamy rosół - wkładamy wszystkie składniki rosołu, zalewamy zimną wodą do pokrycia. Gotujemy tak, by powoli mrugał i powstał esencjonalny wywar. Gotujemy przez 4 godziny
2.Ćwiartki gęsi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia wlewamy miód, sok z pomarańczy i pozostałe składniki. Gęś obtaczamy w powstałej marynacie - by każdy kawałek był dokładnie nią pokryty.
Mięso marynujemy przez około godzinę, następnie pieczemy 180`C przez około 2 godziny. Podczas pieczenia polewamy powstającym sosem będącym połączeniem soków z gęsi i marynaty
3.Gotujemy makaron udon w osolonej wodzie - tak jak na instrukcji umieszczonej na opakowaniu
Komentarze