Pieczona frittata z fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Frittata to rodzaj omletu serwowanego we Włoszech. Nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a jednocześnie stanowi pyszny posiłek efektownie wyglądający. Polecam na śniadanie lub kolację, dla najbliższych lub na spotkanie ze znajomymi. Proste, szybkie i smaczne danie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    1 średnia cukinia (ja miałam dużą, dlatego usunęłam z niej przerośnięte ziarna)
    1/2 cebuli
    1 papryka
    2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki
    ulubiona wędlina (szynka, kiełbasa, parówki)
    4 jaja
    1 łyżka mleka
    100g sera feta
    oregano
    pieprz
    bazylia
    papryka ostra i słodka
    garść szczypioru
    kilka listków natki pietruszki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona frittata z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na odrobinie oleju, by puściły soki. Po chwili dodajemy pomidora. Smażymy do momentu wyparowania soków, by frittata podczas pieczenia nie zrobiła się zbyt wodnista.
  • 2. Jednocześnie do miseczki wbijamy jaja, kruszymy fetę i dodajemy po szczypcie przypraw: oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, a także pieprz. Nie dodajemy soli, gdyż feta jest wystarczająco słona. Wszystkie składniki łączymy za pomocą trzepaczki lub widelca.
  • 3. Podsmażone warzywa układamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie układamy wędlinę. Dzisiaj dodałam parówki. Wylewamy połowę masy jajecznej. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki i wylewamy resztę jajek.
  • Pieczona frittata z fetą 4. Zapiekamy w temp. 180st. przez około 30min. do momentu ścięcia jaj i zarumienienia. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować