Pieczona fritata

0 (0 ocen)

Fritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:).

Składniki:

  • 4 jajka
    4 plastry salami
    4 plastry kiełbasy, np. żywieckiej
    1 cebula
    1/2 papryki
    2 pieczarki
    1 łyżka mąki
    1 łyżka mleka
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
    olej

Pieczona fritata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy.
  • 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie.

Komentarze

Podobne przepisy