Pieczona cukinia w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć,pokroić w około centymetrowe plastry.
2.Do miski wlać oliwę,wsypać po czubatej łyżeczce bazylii i przyprawy do ziemniaków,oraz płaską łyżeczkę soli,wymieszać.
3.Plastry cukini moczyć w oliwie,układać na blasze,piec w 180 stopniach ok.10 minut.
4.Przygotowanie sosu:
Śmietane wymieszać z mąką,dodać posiekany koperek,przeciśnięty przez praskę czosnek,wbić jajka,całość połączyć.
5.Upieczoną cukinie przełożyć na patelnię, zalać sosem,doprowadzić do lekkiego podsmażenia,delikatnie mieszając,aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło.
Porady
Do przygotowania dania najlepiej nadaje się młoda cukinia,ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki w której jest dużo witamin.
Komentarze