Pieczona cielęcina w tymianku

4.5 (170 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podaję ją z bakaliami oraz z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udziec cielęcy: 800 gramów
    MARYNATA:
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - miód pszczeli: 2 łyżki
    - suszone owoce (morele, figi, jabłka, żurawina): 100 gramów
    - Sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, tymianek, kminek do smaku: 1 szczypta
    SAłATKA JAJECZNA:
    - JAKA (ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę): 4 sztuki
    - szalotki: 2 sztuki
    - szczypiorek (łodygi): 5 sztuk
    - chrzan (tarty): 1 łyżka
    - majonez light: 1 łyżka
    - Sól, pieprz ziołowy do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Pieczona cielęcina w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie oraz wszystkich przyprawach i obłożyć suszonymi owocami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin.
  • 2. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C i piec przez około godzinę.
  • 3. W tym czasie przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie jej składniki i doprawiając do smaku.
    Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z owocami suszonymi z którymi się piekła oraz przygotowaną wcześniej sałatką jajeczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować