Pieczona cieciorka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa przegryzka z cieciorki na słodko lub ostro, jak kto lubi. Mnie zdecydowanie bardziej smakuje z miodem i cynamonem, ale ta na ostro również miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza.Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca.

  • 60 min

Składniki:

  • Cieciorka na słono
    • 1 puszka cieciorki jasnej
    • 2 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo wymieszanej
    • szczypta soli
    Cieciorka na słodko
    • 1 puszka cieciorki ciemnej
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka cynamonu

Pieczona cieciorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Obie cieciorki odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    • Jasną wymieszać z oliwą i mieloną papryką, w ilości według uznania.
    • Ciemną wymieszać z oliwą, miodem i cynamonem.
    • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć obie cieciorki, tak aby się nie wymieszały.
    • Piec w 190 st.C przez 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy