Pieczona ciecierzyca

  • wyświetlono: 433 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Niedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii.

Joanna Tokarz

Składniki

1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona ciecierzyca

  • 1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyprzekąskiciecierzycapieczonefitz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Ciecierzyca w pomidorach

Dodane przez: AnaHana

Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach to fajny...

image-0dr4i24

Dodane przez: LenaGotuje

Przekąska z ciecierzycy

Fajna lekko chrupiąca przekąska,...

Sałatka z ciecierzycy w pomidorach

Dodane przez: rena123

Sałatka z ciecierzycy w pomidorach

Pyszna sałatka z ciecierzycy z...

Pasta z ciecierzycy i szpinaku

Dodane przez: Jaga85

Pasta z ciecierzycy i szpinaku

Z ciecierzycy najczęściej przygotowuje...

Jarmuż z ciecierzycą

Dodane przez: Stare Gary

Jarmuż z ciecierzycą

Połączyłam to co lubię czyli jarmuż,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE