Pieczen ze schabu pokazuje jak w latwy i szybki sposob mozemy wyczarowac przepiekna potrawe
1 godz. 10 min
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
tyle plastrów ile bedziemy mieli kieszonek sera gouda (każdy o grubości 0,5 cm),tyle samo boczku w paskach
niewielka ilość oliwy z oliwek
czerwona cebula
przyprawy
Sos soubise
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kg pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
2 cebule, drobno posiekane
50 g sera startego
sól
pieprz
Sos beszamelowy
50 g masła
50 g przesianej mąki
500 ml mleka
sól
pieprz
Pieczen ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos
2 łyżki oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser , mieszamy. Posypujemy do smaku gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.
Sos beszamelowy
50 g masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 50 g mąki i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.
Schab
Schab bez skóry doprawiamy , a następnie smażymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Wysmażone mięso wykładamy na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.
Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.Dajemy po plasterku czerwonej cebuli. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika. Schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu – 220°C) na 10 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab. Na schab wykładamy ponownie sos. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Zapiekamy.
Komentarze