Pieczen ze schabu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pieczen ze schabu pokazuje jak w latwy i szybki sposob mozemy wyczarowac przepiekna potrawe

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu wieprzowego
    tyle plastrów ile bedziemy mieli kieszonek sera gouda (każdy o grubości 0,5 cm),tyle samo boczku w paskach
    niewielka ilość oliwy z oliwek
    czerwona cebula
    przyprawy
    Sos soubise
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 kg pieczarek, umytych i pokrojonych w półtalarki
    2 cebule, drobno posiekane
    50 g sera startego
    sól
    pieprz
    Sos beszamelowy
    50 g masła
    50 g przesianej mąki
    500 ml mleka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczen ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y2dyly 1. Sos
    2 łyżki oleju rzepakowego rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, sól, drobno posiekaną cebulę, podsmażamy i energicznie mieszamy. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki i zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser , mieszamy. Posypujemy do smaku gałką muszkatołową oraz minimalną ilością soli.
    Sos beszamelowy
    50 g masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 50 g mąki i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu.
    Schab
    Schab bez skóry doprawiamy , a następnie smażymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Wysmażone mięso wykładamy na kratkę z piekarnika, by tłuszcz mógł spływać na blachę, a mięso wystygnąć.
    Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku przygotowanym sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.Dajemy po plasterku czerwonej cebuli. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot i umieszczamy ponownie na kratce z piekarnika. Schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu – 220°C) na 10 minut.
    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab. Na schab wykładamy ponownie sos. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej 15-20 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Zapiekamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować