Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym

4.5 (164 ocen)

Pyszne mielone mięso w formie pieczeni. Dzięki bulionowi wymieszanemu z przecierem, oprócz powstania samego sosu, polanie mięsa podczas pieczenia spowodowało powstanie apetycznej skórki na wierzchu.

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
    2 jajka
    2 cebule
    5 łyżek otrąb owsianych (w razie potrzeby można dodać więcej)
    2 łyżki musztardy
    sól, pieprz
    1 łyżeczka mielonej papryki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    220ml wody
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    posiekany świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone, jajka, posiekane drobno cebule, otręby i musztardę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy wszystko ręcznie. Mięso musi być dość zwarte, aby po wyrobieniu uformować je w kształt pieczeni.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
  • 3. Po upieczeniu mięso wyciągamy, układamy na półmisku. Powstały sos przelewamy do rondelka, dokładamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotowy sos wylewamy obok pieczeni. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Polecam użycie własnoręcznie zmielonego mięsa z indyka. Wiemy wtedy co jemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować