Pieczeń z żółtym serem

4.98 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pieczeń z żółtym serem na kanapki, domowa wędlina zachwyci każdego a z ogórkiem kiszonym smakuje wybornie

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,20kg mięsa wieprzowego może być łopatka, karkówka, od szynki,
    40dkg boczku,
    150g-200g sera żółtego goudy,
    16g soli
    3g pieprzu grubo mielonego
    80ml zimnej wody
    3 ząbki czosnku,
    1 g kminku mielonego,
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Pieczeń z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć osuszyć, ładne pokroiłam nożem w grubą kostkę taką ok 12/14mm, resztę przepuściłam przez maszynkę sitko fi 8, dodałam 14g soli wymieszałam i odstawiłam do lodówki na noc.
    Rano dodałam sporo pieprzu grubo mielonego - 3g, 80ml wody, łyżkę majeranku, 3 ząbki czosnku, 1g kminku mielonego, żółty ser pokrojony w kostkę 12/12 mm. Wyrobiłam masa musi się kleić do rąk, masę mięsną przełożyłam w dwie foremki jednorazowe aluminiowe. Wierzch posypałam papryką słodką majerankiem i gorczycą. Na dużą blachę wlałam szklankę wody, postawiłam foremki z pieczenią i wstawiłam do piekarnika na 60 minut temperatura 180C, wierzch pieczeni przykryłam papierem do pieczenia na 15 minut przed końcem pieczenia zdjęłam papier, żeby wierzch pieczeni się zarumienił, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu przechowywać w lodówce, ładnie się kroi w cienkie plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (176 ocen)

Pieczeń z żółtym serem

To może cię zainteresować