Pieczeń z szynką i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta, pyszna i efektowna pieczeń pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno - na co dzień i od święta :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka żelatyny
    1 kieliszek wody
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 pomidory suszone
    4 plasterki szynki
    6 – 8 plasterków sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego sól, żelatynę, wodę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie wyrabiamy.

    Połowę wyrobionej masy przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (jeśli używamy formy aluminiowej pomijamy tą czynność).

    Na niej układamy połowę plasterków sera. Na serze układamy szynkę a na niej pomidory. Suszone pomidory przykrywamy serem i na niego wykładamy pozostałe mięso.

    Tak przygotowaną pieczeń wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ją 40-50 minut.

    Upieczoną pieczeń, ostawiamy aby przestygła. Możemy ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować