Pieczeń z pieczarką w środku i śmietanowo- serowym wierzchem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczeń jest bardzo dobra. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,8 kg mięsa mielonego z szynki
    4 jajka
    1 cebula
    1 bułka kajzerka
    1 szkl. mleka
    2 łyżki bułki tartej
    ok. 10 pieczarek obgotowanych
    10 dag żółtego, startego sera
    1 szkl. śmietany 18%
    1 op. zupy cebulowej
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżeczki majeranku

Pieczeń z pieczarką w środku i śmietanowo- serowym wierzchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż. Kajzerką namocz w mleku. Do mięsa mielonego dodaj wystudzoną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę. Wymieszaj, wbij jajka, dodaj sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, majeranek i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
  • 2. Połowę masy mięsnej przełóż do wysmarowanej keksówki ( 36x12). Ułóż na środku całe pieczarki jedna obok drugiej. Wyłóż resztę mięsa. Wyrównaj.
  • 3. Śmietanę wymieszaj z zupą cebulową, dodaj połowę startego sera. Wymieszaj. Wyłóż na mięso. Posyp resztą sera żółtego. Piecz ok. 50 min. w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy