Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób

Jajka zapieczone w mięsno-pieczarkowej masie. Taka pieczeń jest lekka i niezwykle smaczna.Świetna na kanapkę, rewelacyjnie będzie wyglądała również pokrojona w grubsze plastry i wyłożona na półmisek, na przykład na wielkanocne śniadanie.

  • 55 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. kilograma łopatki wieprzowej
    25 dkg pieczarek
    1 duża lub dwie mniejsze cebule
    4 ząbki czosnku
    6 jajek ugotowanych na twardo
    sól i ulubiona przyprawa - ja użyłam mieszanki czubryca czerwona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebulę i czosnek obrać. Mięso pokroić na mniejsze części. Wszystko (mięso, pieczarki, cebulę i czosnek) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja użyłam sitka z największymi otworami.
  • 2. Doprawić i dokładnie wymieszać mieszankę mięsną.
  • 3. Połowę mięsa wyłożyć do formy. Ja użyłam silikonowy wieniec. Na mięsie równomiernie ułożyć obrane jajka wciskając je lekko w mięso. Na wierzch wyłożyć pozostałą część mięsa.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 45-50 minut.

    Wystudzić.

Porady

Świetnie smakuje z ogórkiem lub pomidorem oraz ulubionymi kiełkami. Taka pieczeń zamiast kupnej wędliny - polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować