Pieczeń z mięsa mielonego z jajeczną fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj namoczoną i odciśniętą w mleku kajzerkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wbij jajko, przypraw do smaku mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie wyrób na gładką masę. Mięsem wylep dno i boki podłużnej foremki ( o dł.25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Fasolkę umyj, obetnij końce i przekrój na trzy części. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Pozostałe jajka roztrzep, dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz. Następnie wylej na wylepione mięso. Wymieszaj razem z fasolką i pomidorkami, po czym wylej do foremki z mięsem. Danie zapiekaj ok.40 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawaj np. z ziemniakami, polane sosem czosnkowym.
Komentarze