Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem

4.48 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Tym razem chciałabym zaprezentować prostą, efektowną i co najważniejsze - bardzo smaczną pieczeń przekładaną warstwą żółtego sera. To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa.
Obie wersje są pyszne, choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser. Polecam na co dzień i od święta!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm)
    Warstwa mięsna:
    500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
    1 cebula
    2 ugotowane marchewki
    1 ugotowana pietruszka
    1 jajko
    1-2 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku (płaskie)
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne)
    sol, pieprz
    Dodatkowo:
    100g żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.48 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
    Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
    Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, serem uprzednio startym na tarce o dużych oczkach oraz resztą mięsa.
    Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować