Pieczeń z mielonej szynki z kukurydzą , natką pietruszki i papryką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną pieczeń możemy podać na zimno bądź ciepło . Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków z wody z sałatką z lekkim dresingiem ale wystudzona może stać się wędliną na kanapki . Wykonanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu , a wspaniałym aromatem zwabi bardzo szybko domowników do kuchni :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. surowej mielonej szynki
    1 czerwona papryka
    3/4 szklanki kukurydzy konserwowej
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki - u mnie mrożona
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka czubrycy zielonej
    2 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur
    2 szczypty przyprawy Harissa
    2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
    Dodatkowo:
    długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia 10 cm . x 42 cm .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Dodatki Szynki

Pieczeń z mielonej szynki z kukurydzą , natką pietruszki i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z mielonej szynki z kukurydzą , natką pietruszki i papryką 1. Do mielonego mięsa dodaję kukurydzę , pokrojoną w kostkę - paprykę i cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , pietruszkę , bułkę tartą , jajka , przyprawę do mięs , czubrycę zieloną , przyprawę w płynie , harissę , pieprz . Masę wyrabiam , jednolitą przekładam do blaszki , wyrównuję , piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni .

Porady

Jeśli pieczeń będzie podawana na ciepło , pozostawiam ją w blaszce na ok. 10 minut , wyjmuję , kroję i podaję . Jeśli pieczeń będzie podawana na zimno , pozostawiam ją w blaszce aż wystygnie , wyjmuję , wstawiam do lodówki , to ułatwi krojenie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso Papryka Pietruszka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować