Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków

4.49 (192 ocen)

  • 3 godz.

Dziczyzna ma wysokie walory smakowe tym bardziej tak nieznane mięso jakim jest mięso z łosia może przysparzać trudności w jego przyrzadzaniu. Łosina to bardzo chude i suche mięso.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z łosia, kilka grzybów leśnych lub kilka pieczarek, 1 sucha kajzerka lub 3 kromki chleba, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, 1.5 łyżki vegety, 1/3 kostki smalcu, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich sół, papryka słodka, 3 łyżki bułki tartej, 3 jaja
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczeń z łosia na kanapki lub do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i połowę z 1/3 kostki smalu, grzyby leśne lub pieczarki
    ( obrane)zmielić razem z mięsem z łosia. Ja sama mielę łosinę ale można ponownie zmielić już wczesniej zmielone mieso razem z cebulą, czosnkiem, grzybami i czescią smalcu.
  • 2. Resztę smalcu rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do mięsa,wymieszać ręką
  • 3. Namoczyć kajzerkę ( lub chleb) w mleku, odsączyć dodać do masy mięsnej, wymieszać ręką
  • 4. Vegetę, pieprz, sól, majeranek, paprykę, zioła prowansalskie, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Można dodać także bazylię jak ktoś lubi. Mięso musi byc dobrze doprawione.
  • 5. Dodać surowe jaja, dokładnie wymieszać
  • 6. Formę do keksówki wysmarować margaryna i wysypać bułką tarta lub jeśli ktoś woli wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do przygotowanej formy wyłożyć masę mięsną
  • 7. Piekarnik nastawić na 180 stopni,
    Włożyć formę z mięsem do nagrzanego piekarnika i piec ok 1.30 h
    Wyciągnąc i odstawić do ostygnięcia.
    Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek

Porady

Jesli ktoś lubi czuć fragmenty cebuli w pieczeni, zamiast ją zmielić może ja posiekac i przesmażyc na tłuszczu. Wierzch masy mięsnej w formię można posypać bułką tarta przed włożeniem do piekarnika Mięso z łosia jest bardzo chude i suche dlatego można a w przypadku nie dodawania jakiegoś tłuszczu nawet trzeba je mieszać z innymi rodzajami bardziej tłustego mięsa. Można dodać także grzyby suszone, które trzeba wczesniej namoczyć a nastepnie zmielić z mięsem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować