Pieczeń z łopatki wieprzowej

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń w mięsa mielonego, która świetnie smakuje zarówno na ciepło, polana na przykład sosem chrzanowym lub na zimno do kanapek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    2 duże cebule
    2 czerstwe kajzerki
    2 jajka
    4 duże ząbki czosnku
    1 łyżka ostrej musztardy
    3 łyżki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    3/4 łyżeczki ostrej papryki
    2 i pół łyżeczki soli

Pieczeń z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki i mielimy w maszynce razem z cebulą.

    Kajzerki namaczamy w wodzie, a następnie dokładnie odciskamy i dodajemy do mięsa.

    Dodajemy również jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie rękami.

    Blaszki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich mięso. Dokładnie dociskamy, aby mięso równomiernie wypełniło blaszki. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy