Syta i smaczna przystawka z wykorzystaniem kabanosów. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania.
1 godz. 10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 duża biała cebula
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
10 mini kabanosów klasycznych
½ puszki kukurydzy
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
100 g boczku wędzonego
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy na zwartą i jednolitą masę. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i ponownie wyrabiamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone w kółeczka kabanoski. Na kabanosach rozkładamy starty na średnich oczkach żółty ser. Na ser wykładamy resztę mięsa. Na wierzchu rozkładamy plastry boczku. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Ostawimy do wystudzenia, kroimy na plastry. Pieczeń jest pyszna na ciepło jak i na zimno.
Komentarze