Pieczeń z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna i za każdym razem inaczej wyglądająca po przekrojeniu:)

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa z łopatki
    150g żółtego sera
    100g pieczarek
    2 łyżki posiekanego koperku
    4 plastry suszonych pomidorów
    1 plaster papryki marynowanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 jajka
    1/3 szklanki bułki tartej
    Suszone Oregano i tymianek – ilość wedle uznania
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2 jajka ugotować na twardo, pokroić na połówki lub ćwiartki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć razem na łyżce oleju do odparowania wody. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Paprykę i pomidory pokroić cienkie paski. Koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem z mięsem, oprócz jajek na twardo. Doprawić do smaku. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać bułki tartej. Połowę mięsa włożyć do keksówki, ułożyć jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczywem i sosem np. chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować