Pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2 jajka ugotować na twardo, pokroić na połówki lub ćwiartki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć razem na łyżce oleju do odparowania wody. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Paprykę i pomidory pokroić cienkie paski. Koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem z mięsem, oprócz jajek na twardo. Doprawić do smaku. Gdyby masa była bardzo rzadka dodać bułki tartej. Połowę mięsa włożyć do keksówki, ułożyć jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczywem i sosem np. chrzanowym.
Komentarze