Pieczeń z jajkami, grzybami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Grzyby namoczyć,ugotować,odcedzić.Pokroić na mniejsze kawałki.Podsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.
2.Bułki namoczyć w mleku.
3.Mięso połączyć z odciśniętymi bułkami,3 jajkami , podsmażonymi grzybami ,oraz z drobno posiekaną natką.Dodać 3 pokruszone suszone grzybki.Przyprawić do smaku.Dokładnie wyrobić.
4.Keksówkę o wymiarach :30 x 9cm (mierzony spód formy) natłuścić ,obsypać bułką tartą.Wyłożyć połowę masy.Zrobić 4 wgłębienia i włożyć w nie ugotowane jajka.Przykryć pozostałym mięsem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C.przez około godzinę.
5.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko posolić.Pozostawić na 10 minut,odlać nadmiar soku.Połączyć z roztrzepanym jajkiem.W połowie pieczenia cukinię rozłożyć równomiernie na wierzch mięsa.
6.Pieczeń wyjąć ,lekko ostudzić,pokroić na porcje..
Komentarze