Pieczeń z jajek

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Z powodzeniem zastąpi pasztet na wielkanocnym stole :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka ugotowane na twardo: 5 sztuk
    - jajka surowe: 2 sztuki
    - bułka czerstwa: 1 sztuka
    - margaryna lub masło: 3 łyżki
    - śmietanka 18%: 0.5 szklanki
    - koperek posiekany: 1 łyżka
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta

Pieczeń z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć margarynę z surowymi żółtkami oraz namoczoną i wyciśniętą czerstwą bułką.
  • 2. Dodać sól, pieprz i zieleninę.
  • 3. Ugotowane jajka pokroić w plasterki.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, śmietankę lekko ubić. Delikatnie wymieszać z masą.
  • 5. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy