Pieczeń z jajek

0 (0 ocen)

  • Średni

Pasztet jest wyborny. Idealnie pasuje na stól wielkanocny, ale także na inne ważne uroczytości.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka ugotowane na twardo: 10 sztuk
    - surowe jajko: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 40 dekagramów
    - groszek: 0.75 puszki
    - starty żółty ser: 5 łyżek
    - majonez: 2 łyżki
    - śmietana 18%: 2 łyżki
    - kasza manna: 5 łyżek
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - ostra papryka: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Pieczeń z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, wraz z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować