Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

  • wyświetlono: 4463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Dużo bardziej delikatna i mniej kaloryczna wersja tradycyjnego klopsa. Tym razem mięso wieprzowe zastąpiłam udźcem z indyka. Kasza jaglana i szpinak dostarczają wielu cennych składników. Smakuje zwłaszcza dzieciom.

anemon
  • 90min

Składniki

udziec z indyka bez kości – 500 g
kasza jaglana – 1/2 szk.
cebula – 1 szt.
olej rzepakowy – 1 łyżka
czosnek – 6 ząbków
jajko – 1 szt.
bułka tarta – 1 łyżka
woda – 1/4 szk.
szpinak mrożony – 400 g
gałka muszkatołowa – do smaku

SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska – 3/4 łyżeczki
pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
papryka ostra – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

  • 1. Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Cebulę bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Bułkę tartą przełożyć do miseczki, wlać wodę i odstawić.
  • 3. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć aż cała woda odparuje. Pod koniec doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo mieloną gałka muszkatołową i rozgniecionymi trzema ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać 3/4 wcześniej uduszonej cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, przestudzoną kaszę jaglaną. Dodać rozgnieciony pozostały czosnek. Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić.
  • 5. Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. 3/4 masy mięsnej przełożyć do foremki, pośrodku zrobić wgłębienie, a w nim umieścić szpinak. Na wierzchu wyłożyć pozostałą część mięsa. Wygładzić powierzchnię, spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.

Porady

*jeśli lubimy bardziej przyrumienione mięso, to można na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszpinakdróbindykdla dzieciudziec z indykamielone mięsokasza jaglanaklopsmięso mielone z indykamielona pieczeń

Komentarze

Podobne przepisy

Mielone z kaszą jaglaną

Dodane przez: Jaga85

Mielone z kaszą jaglaną

Tradycyjne mielone lubi pewno większość....

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Dodane przez: rzelkazag

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

Mielone z dodatkiem kapusty i kaszy...

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Chcecie na święta zaskoczyć waszych...

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Dodane przez: Michał Dobras

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

To zdrowsza wersja mielonych kotletów....

Kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Dodane przez: kasik1p3

Kurczak z warzywami i kaszą jaglaną

Kasza jaglana - mega zdrowa, dietetyczna...

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

W sezonie na cukinię kiedy mamy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE