Uwielbiam lekkie potrawy, szczególnie mięso drobiowe ( w różnej postaci ) w połączeniu z warzywami ;) Pieczeń idealnie nadaje się na niedzielny obiad, czy na spotkanie ze znajomymi.
15 min
Składniki:
Na 1 keksówkę:
- 450g mięsa mielonego z indyka
- 7- 10 pieczarek
- pół świerzej papryki
- mała cebula
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- pieprz cayenne
- liście laurowe
Pieczeń z indyczym mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.450g mięsa wyłożyć do większej miski, (tak żeby łatwo było je wymieszać) dosypać bułki tartej, w takiej ilości, żeby nie "przyklejało" się zbytnio do rąk, ale żeby nie było róznież zbyt "suche".
3.Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pokroić pieczarki i paprykę.( Można podsmażyć-ja nie smażyłam papryki ani pieczarek- włożyłam je świerze)
4.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarwać lekko olejem. Na dno keksówki położyć listki laurowe, następnie warstwę mięsa, wyłożyć pieczarki, cebulę, i paprykę. Przykryć drugą warstwą mięsa.
Zapiekać ok. godziny w 200 stopniach. Po ok. 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Komentarze