Pieczeń z indyczym mięsem mielonym i warzywami

4.5 (166 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam lekkie potrawy, szczególnie mięso drobiowe ( w różnej postaci ) w połączeniu z warzywami ;) Pieczeń idealnie nadaje się na niedzielny obiad, czy na spotkanie ze znajomymi.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 1 keksówkę:
    - 450g mięsa mielonego z indyka
    - 7- 10 pieczarek
    - pół świerzej papryki
    - mała cebula
    - bułka tarta
    - sól
    - pieprz
    - zioła prowansalskie
    - pieprz cayenne
    - liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z indyczym mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 450g mięsa wyłożyć do większej miski, (tak żeby łatwo było je wymieszać) dosypać bułki tartej, w takiej ilości, żeby nie "przyklejało" się zbytnio do rąk, ale żeby nie było róznież zbyt "suche".
  • 2. Do mięsa dodać łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu cayenne, szczyptę soli, i czarnego pieprzu.Wymieszać.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pokroić pieczarki i paprykę.( Można podsmażyć-ja nie smażyłam papryki ani pieczarek- włożyłam je świerze)
  • 4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarwać lekko olejem. Na dno keksówki położyć listki laurowe, następnie warstwę mięsa, wyłożyć pieczarki, cebulę, i paprykę. Przykryć drugą warstwą mięsa.

    Zapiekać ok. godziny w 200 stopniach. Po ok. 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować