Pieczeń z grzybowym sosem i pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczeń jest bardzo soczysta,a podana z sosem grzybowym nabiera głębi aromatu i smaku!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka wieprzowa: 1 kilogram
    - podgrzybki świeże: 200 gramów
    - ziemniaki: 1 kilogram
    - cebula: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - papryka słodka w proszku: 5 łyżek
    - imbir mielony: 2 łyżki
    - olej: 4 łyżki
    - przyprawa typu Kucharek: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z grzybowym sosem i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka w marynacie 1. Karkówkę umyć i osuszyć,olej wymieszać z papryką,imbirem,majerankiem,przyprawą - marynatą posmarować karkówkę,owinąć folią spożywcza i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie wstawić do rozgrzanego na 220C piekarnika i piec 15min,zmniejszyć temperaturę na 180C i piec jeszcze 40min.
    Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki,skropić odrobiną oleju - wstawić do piekarnika i piec ok.20-30min w temp.180C.
  • 2. Grzyby opłukać i pokroić na plasterki włożyć go garnka,wlać 1,5l wody,doprawić solą i pieprzem,włożyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule -gotować 25-30min.(by były miękie,ale jędrne,nie rozpadały się!))
    Mąkę wsypać na suchą patelnię i podsmażyć na złotawy kolor,ciągle mieszając - ostudzić,wlać pół szklanki zimnej wody i wymieszać łyżka,aż powstanie konsystencja śmietany - powoli wlewać do gotującego się grzybnego wywaru,energicznie mieszając,by nie powstały grudki.
  • 3. Karkówkę pokroić na plastry,wykładać na talerze porcję pieczonych ziemniaków,plaster pieczeni i polać sosem grzybowym.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować