Pieczeń z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na trzy godziny.
Przelać do garnka razem z wodą w której były moczone, gotować około 20 -30 minut. Odcedzić i pokroić.
Mięso skręcić przez maszynkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulkę i zeszklić.
Dodać na patelnię grzyby, oprószyć solą, podsmażać 10 minut. Wystudzić.
Mięso przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą i zawartość patelni.
Doprawić solą i pieprzem, wyrobić gładką masę.
Przykryć miskę, odstawić na 30 minut.
Formę o wymiarach 11 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą.
Przełożyć masę mięsną, delikatnie dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Można podawać na ciepło z sosem albo na zimno na kanapki.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze