pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna pieczeń z dodatkiem kaszy i suszonych grzybów.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 600 g mielonego mięsa,
    niecała torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
    pół szklanki suszonych grzybów,
    kilka łyżek bułki tartej,
    2 jajka,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    sól (około łyżeczki), pieprz, papryka w proszku, rozmaryn, świeża bazylia, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego

Pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć, dodać odsączone grzyby, odstawić do przestygnięcia. Składniki na pieczeń połączyć i dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy