Przepyszna pieczeń z mielonego mięsa z łopatki i fileta z kurcząt Wyśmienita do obiadu jak i na kanapki...
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z łopatki ,50-60 dkg fileta z drobiu ,
2 ząbki czosnku ,sól,pieprz ,1/2 szkl wody,1 łyżkę majeranku,
Do zamarynowania fileta ,sól,pieprz ,przyprawa do kurczaka,
łyżka magi w płynie
Pieczeń z foremki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawić do smaku czosnkiem ,solą ,pieprzem,łyżkę majeranku , czerwoną delikatą ,wlać do mięsa pół szkl wody i dobrze wyrobić.
Fileta kroimy w podłużne paski,marynujemy solą ,pieprzem,
przyprawą do kurczaka ,łyżką magi w płynie mieszamy wszystko i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
Połowę mięsa mielonego wykładamy do foremki na to kładziemy zamarynowany pokrojony w paski filet dobrze uciskając
Przykrywamy drugą częścią mięsa mielonego , wyrównując
1 godz,pieczemy w temperaturze 200 stopni
pozostałe 15 minut pieczemy w temperaturze 100 stopni
15 minut przed wyjęciem pieczeni ,możemy posypać papryką ostrą lub słodką według uznania i ponownie wkładamy do piekarnika
Komentarze