Pieczeń z boczku

0 (0 ocen)

bardzo dobra na kanapki

Składniki:

  • 1 kilogram chudego boczku
    1 czerwona papryka
    30 dag pieczarek
    1 łyżka masła
    1 cebula
    25 dag żółtego sera w kostce
    1 szklanka mleka
    1 pęczek zielonej pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    słodka papryka do smaku

Pieczeń z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Paprykę opłukać, wyciąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Po usmażeniu odcedzić powstały płyn. Ostudzić. Żółty ser pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm/ 1,5 cm. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki, żółty ser, pietruszkę, mleko i do smaku sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Podawać z ulubionym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy