Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Wołowina to bardzo trudne mięso, które już nie raz zepsułam.Jednak po raz kolejny pieczeń wyszła wyśmienita.Miękka, krucha i to bez dodatku wina, które zastąpiłam mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem warzyw. Powstały sos zagęściłam żółtkami i mąką , podałam z pieczenią i warzywami z którymi się piekła.
Jako dopełnienie smaku polecam podać kopytka lub kluski śląskie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg karkówki wołowej
    4 łyżki oleju rzapakowego z płatkami chili
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki marynaty staropolskiej
    2 łyżki przyprawy do wołowiny
    olej rzapakowy do smażenia
    0,5 kg pieczarek
    10 mini kolb kukurydzy ( około 125g.)
    400 ml mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 1. Mięso umyć, osuszyć, odciąć ewentualne błonki, natrzeć składnikami marynaty oraz jeśli wołowina nie jest w zwartym kawałku związać nicią.
  • Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 2. Na patelni rozgrzać mocno olej przesmażyć mięso na rumiano z każdej strony ( przekręcając nie nakłuć widelcem).
  • Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 3. Przełożyć wołowinę do rękawa do pieczenia, dołożyć umyte pieczarki oraz mini kolby kukurydzy.
    Wlać mleczko kokosowe.
    Piec 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st, w połowie przekręcając mięso.
  • Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 4. Rękaw rozciąć, odlać do garnka powstały sos, wołowinę pozostawić aby odpoczęła( zdjąć nici).
  • Pieczeń wołowa z rękawa w mleczku kokosowym z pieczarkami i kukurydzą 5. Sos zagotować, energicznie mieszając dodać żółtka wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pozostawić na gazie do zgęstnięcia.
    Wołowinę pokroić w plastry, podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pieczeń wołowa z łopatki

To może cię zainteresować