Pieczeń włoska z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z wykształcenia jestem pedagogiem. Obecnie nie pracuję i mam wiele czasu, żeby przygotowywaćsmaczne dania dla czteroosobowej rodziny.

Składniki:

  • (na 4-6 porcji)
    ● 80 dag mięsa wołowego bez kości
    ● 4 cebule
    ● 80 dag ziemniaków
    ● 4 marchewki
    ● 15 dag selera
    ● pietruszka
    ● 3 łyżki oliwy lub oleju
    ● szklanka ciemnego piwa
    ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● słodka papryka mielona
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń włoska z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem, wkładamy
    do garnka z rozgrzaną oliwą
    i obsmażamy. Cebule obieramy
    i kroimy w plasterki. Wyjmujemy
    mięso, odkładamy, a na tłuszcz wsypujemy cebulę i szklimy.
    Wkładamy ponownie mięso.
  • Pieczeń włoska z warzywami 2. Warzywa myjemy, obieramy
    i kroimy w kostkę lub ścieramy
    na tarce o dużych oczkach. Dodajemy
    do mięsa. Wlewamy piwo
    i doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i słodką papryką. Dusimy
    1 godzinę i 15 minut na
    małym ogniu pod przykryciem.
  • 3. Ziemniaki myjemy, obieramy,
    kroimy w kostkę lub plasterki.
    Wkładamy do garnka i mieszamy.
    Całość dusimy jeszcze 20-
    -25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
    Przed podaniem mięso kroimy
    w plastry, układamy na półmisku
    i obkładamy warzywami. Posypujemy
    natką pietruszki.

Porady

● Do pieczeni zamiast piwa możemy wlać pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. ● Smak potrawy wzbogacimy, dodając paprykę pokrojoną w kostkę lub słupki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować