Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w pieczeni jest go naprawdę mało. Propozycja doskonała na Święta!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk)
    ½ puszki cieciorki z puszki
    1 papryka czerwona
    1 marchewka
    1 duży pęczek natki pietruszki
    2 duże cebule
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 jajka
    1 kajzerka namoczona w mleku
    6 łyżek bułki tartej

    Przyprawy:
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka ostrej papryk
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki Dodatki Wędliny

Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10jd3sv 1. Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, kroimy w drobniejsze kawałki.
  • image-27pvrgy 2. Na 3 łyżkach oleju z pomidorów szklimy posiekaną cebulę.
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory.
  • image-1tet9j7 3. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy.
  • image-25d1nno 4. Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. W keksówkach należy dokładnie dociskać, aby pieczeń nie miała „dziur” w środku.
    Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odlewamy wytopiony tłuszcz (jeśli potrzeba to więcej niż raz) i studzimy.

Porady

Mięso mieszane możemy zastąpić jednym wybranym, np. tylko wieprzowym lub tylko wołowym. Można je też zamienić na drobiowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować