Pieczeń wieprzowo - drobiowa z dodatkami

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Doskonała na ciepło jak też na zimno do kanapki

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • na keksówkę : 12x35 cm

    2 filety z kurczaka (60-70 dag)
    50 dag pieczarek
    50 dag mięsa mielonego (szynka, łopatka)
    20 dag sera żółtego
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 jajko
    łyżka masła
    szklanka śmietany 18 %
    zupa pieczarkowa (u mnie Delecta)
    sól, pieprz,
    przyprawa do kurczaka

    tłuszcz do posmarowania formy + bułka tarta do obsypania
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Pieczeń wieprzowo - drobiowa z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do kurczaka (bądź inną ulubioną). Odstawić na min. 30 minut.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle, dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić do miękkości, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Do mięsa mielonego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz wyrobić na jednolitą masę.
  • 4. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Zupę wymieszać ze śmietaną.
  • 5. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć przyprawione filety, posypać serem żółtym, ułożyć pieczarki i ponownie posypać serem żółtym. Na to rozłożyć mięso mielone, dobrze ugnieść w formie. Zalać śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60-80 minut.

Porady

W trakcie pieczenia można początkowo przykryć mięso a potem odkryć. Najlepiej mięso przygotować dzień przed podaniem wtedy będzie się lepiej kroiło. Zamiast zupy pieczarkowej możemy dać cebulową. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować