Pieczeń wieprzowa z papryką i jajkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Danie mięsne – w roli głównej oczywiście jajka, na ciepło lub na zimno. Smakuje z dowolnym sosem paprykowym oraz lekko kwaśną sałatką.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka aluminiowa do pieczenia pasztetów
    Składniki:
    60 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 mała czerwona papryka
    5 jajek
    Sól, pieprz, czerwona, słodka papryka
    1/2 bułki kajzerki
    Kilka czarnych i zielonych oliwek
    1 łyżka oleju(u mnie rzepakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń wieprzowa z papryką i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. 3 jajka ugotować na twardo. Mięso zmielone przełożyć do miski, dodać kajzerkę, 2 jajka, sól, pieprz do smaku oraz paprykę wyrobić masę. Paprykę opłukać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, lekko posolić, odstawić na 20 minut. Następnie osączyć na sitku – dodać do mięsa. Wymieszać. Do formy przełożyć połowę mięsa, wcisnąć jajka oliwki, przykryć pozostałym mięsem. Wyrównać. Wierzch posmarować olejem, posypać zmieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1.do pieczeni można dodać kolorowe papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować