Pieczeń wieprzowa z gyrosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna pieczeń na stół wielkanocny.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso wieprzowe mielone 1 kg
    Cebula biała 2 szt.
    Czerstwa bułka 1 szt.
    Mleko ½ szklanki
    Jajka 2 szt.
    Przyprawa do gyrosa 3 łyżeczki
    Musztarda 1 łyżka
    Natka pietruszki posiekana 3 łyżki
    Sól i pieprz do smaku
    Kminek mielony do posypki
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczeń wieprzowa z gyrosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Bułkę wymieszać z cebulą, mięsem, 2 jajkami, musztardą, natką pietruszki, przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, przenieść do przygotowanej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej kminkiem. Starannie wyrównać i posypać górę kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeń drobiowo-wieprzowa

To może cię zainteresować