Pieczeń schabowa z sosem babci Czesi

  • wyświetlono: 2985 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepis mam od babci.Sos smakuje wybornie.I chociaż najlepszy jest ze schabu, można go również zrobić z żeberek, szynki wieprzowej, łopatki lub karczku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Bysiak, Gościniec

Składniki

● 1-1,5 kg schabu bez kości
● kostka smalcu
● 3-4 cebule
● 3 łyżki mąki
● 375 ml śmietany 30-proc.
● pieprz
● sól

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń schabowa z sosem babci Czesi

  • schab1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w 2-cm plastry.
    W garnku lub głębokiej patelni
    roztapiamy smalec. Na gorący
    tłuszcz wkładamy mięso, smażymy,
    aż mocno się zrumieni.
  • poszatkowana cebula2. Cebule kroimy w kostkę,
    dodajemy do mięsa. Dusimy do
    miękkości. Do wysokości ponad
    1/2 garnka wlewamy wodę,
    solimy i dusimy pod przykryciem
    ok. 1,5 godziny.
  • schab w sosie3. Mąkę mieszamy z wodą tak,
    żeby nie było grudek, wlewamy
    do sosu. Dodajemy śmietanę,
    mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.

Porady

Anny Bysiak
Pieczeń podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Doskonale również smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babcischab
 

Komentarze

Podobne przepisy

schab w sosie chrzanowym

Dodane przez: mariosylwia

Schab w sosie chrzanowym

:-) Gorąco polecam (-:

Schab duszony z marchewką i kukurydzą

Dodane przez: P_Aneta

Schab duszony z marchewką i kukurydzą

Smaczna, lekka propozycja na rodzinny...

Roladki z ogórkiem i boczkiem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Roladki z ogórkiem i boczkiem

Polecam je na rodzinny obiad.

Schab po bałkańsku

Dodane przez: smak i uczucie

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to rewelacyjne...

schab

Dodane przez: AnnaKoziel

Faszerowany schab

Szybki pomysł na roladki, jako...

Schab z ananasem

Dodane przez: edytaha

Schab z ananasem

Bez glutenu i laktozy. Dobrze smakuje...