Pieczeń rzymska z soczewicą

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki
    400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    2 białe cebule
    2 ząbki czosnku
    masło klarowane do smażenia
    sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano
    łyżka oliwy
    bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń rzymska z soczewicą 1. Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą.
  • Pieczeń rzymska z soczewicą 2. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową tymiankiem i oregano.
  • Pieczeń rzymska z soczewicą 3. Keksówkę smakujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się nie przypalił.
  • Pieczeń rzymska z soczewicą 4. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować