Moja pieczeń rzymska z liśćmi szpinaku jest doskonale doprawiona.Pieczona z ziołami i jałowcem staje się niezwykłym daniem obiadowym.Podawana na plastrach brzoskwini smakuje wręcz niebiańsko.
Pieczeń rzymska z liśćmi szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać z przyprawami i surowymi jajkami.
2.Szpinak umyć,osuszyć.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę dodać do mięsa.Bułki namoczyć w ciepłej wodzie,odcisnąć,dodać do mięsa,dokładnie wymieszać.Połowę mięsa przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej.Na mięsie ułożyć liście szpinaku,a na nim drugą część mięsa.W klops wcisnąć ziarna jałowca,posypać sezamem.
3.Pieczeń przykryć (dokładnie) folią aluminiową,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut.Po upieczeniu należy odczekać co najmniej 30 minut,aby efektownie pokroić pieczeń( nie narażając jej na rozpadanie się).Podawać na plastrach brzoskwini.Wspaniałą alternatywą dla brzoskwiń jest mus żurawinowy.
Komentarze