Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na Wielkanoc

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

zapraszam na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. Jest idealna na obiad, jako wędlina czy pyszne danie na Wielkanoc. Bardzo łatwa i pyszna. Zapraszam

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    ***blaszka o wymiarze ok 30x10cm



    -1 kg mięsa np łopatki wieprzowej bez kości

    (można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki)

    -1 jajko

    -1 średnia cebula

    -ok 4 ząbki czosnku

    -1 mała kajzerka

    -2 łyżki bułki tartej

    -ok pół łyżki suszonego majeranku

    -pół łyżeczki papryki słodkiej

    -sól, pieprz do smaku

    -ok 2 łyżki musztardy

    -5 jajek ugotowanych na twardo

    -łyżka masła



    DODATKOWO

    -bułka tarta i masło do posmarowania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy.
    Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasce.
    Na patelnię dajemy łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
    Do miski dajemy zmielone mięso (najlepiej łopatkę wieprzową)

    Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy dokładnie i dajemy do mięsa. Dodajemy też wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, jajko, majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwile wyrabiamy ręką.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Na dno blaszki dajemy mniejszą połowę mięsa. Wyrównujemy i układamy ugotowane jajka na twardo.
    Przykrywamy dokładnie resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą.
    Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni ładnie się zarumieniła.

    ***po wyciągnięciu pieczeni w blaszce pojawi się sporo płynu, z mięsa, odlewamy go zaraz po wyjęciu pieczeni z piekarnika.
    I gotowe. Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło jak na zimno. Ładnie wygląda. Bardzo polecam, jest idealna na obiad, jako dodatek do kanapek czy pyszne danie na Wielkanocny stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować