Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy.
Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasce.
Na patelnię dajemy łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
Do miski dajemy zmielone mięso (najlepiej łopatkę wieprzową)
Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy dokładnie i dajemy do mięsa. Dodajemy też wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, jajko, majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwile wyrabiamy ręką.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Na dno blaszki dajemy mniejszą połowę mięsa. Wyrównujemy i układamy ugotowane jajka na twardo.
Przykrywamy dokładnie resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą.
Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni ładnie się zarumieniła.
***po wyciągnięciu pieczeni w blaszce pojawi się sporo płynu, z mięsa, odlewamy go zaraz po wyjęciu pieczeni z piekarnika.
I gotowe. Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło jak na zimno. Ładnie wygląda. Bardzo polecam, jest idealna na obiad, jako dodatek do kanapek czy pyszne danie na Wielkanocny stół.
Komentarze