Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem. Tym razem dla urozmaicenia dodałam szpinak. Danie które smakuje na ciepło i na zimno.
Świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 700 gramów mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe
    1 cebula ok 100 gram
    4-5 jajek ugotowanych na twardo
    1 jajko surowe
    1 kajzerka namoczona w mleku
    ok 80 ml. wody lub bulionu
    300/350 gramów szpinaku u mnie mrożony (waga przed rozmrożeniem)
    1 łyżeczka masła
    1 mały ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    majeranek
    wegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Klops Jajko

Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki się dobrze połączyły i odstawiamy na ok. 15 minut.
  • 2. Mięso i szpinak dzielimy na dwie równe części.
    Jedną część mięsa przekładamy do foremki u mnie o wymiarach 21/12 cm.
    Na środku wzdłuż układamy połowę szpinaku. Następnie układamy ugotowane jajka w rzędzie i przykrywamy drugą częścią szpinaku. Całość przykryć drugą połową mięsa mielonego.
    Za pomocą łyżki lekko wyrównujemy i dociskamy masę aby pieczeń po upieczeniu była w środku zwarta.( można foremką lekko uderzyć o blat)
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować