Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem. Tym razem dla urozmaicenia dodałam szpinak. Danie które smakuje na ciepło i na zimno.
Świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole.
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
700 gramów mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe
1 cebula ok 100 gram
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 kajzerka namoczona w mleku
ok 80 ml. wody lub bulionu
300/350 gramów szpinaku u mnie mrożony (waga przed rozmrożeniem)
1 łyżeczka masła
1 mały ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
majeranek
wegeta
Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki się dobrze połączyły i odstawiamy na ok. 15 minut.
2.Mięso i szpinak dzielimy na dwie równe części.
Jedną część mięsa przekładamy do foremki u mnie o wymiarach 21/12 cm.
Na środku wzdłuż układamy połowę szpinaku. Następnie układamy ugotowane jajka w rzędzie i przykrywamy drugą częścią szpinaku. Całość przykryć drugą połową mięsa mielonego.
Za pomocą łyżki lekko wyrównujemy i dociskamy masę aby pieczeń po upieczeniu była w środku zwarta.( można foremką lekko uderzyć o blat)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Komentarze