Pieczeń Rzymska z grzybami

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Pieczeń Rzymską robiłam już wiele razy, ale tym razem dodałam całkiem inne dodatki, niż zazwyczaj. Wyszła bardzo soczysta, miękka, intensywnie grzybowa i idealnie przyprawiona.Pieczeń nadaje się na posiłek obiadowy, a także na zimno do kanapek.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 cukinii
    1/4 szklanki suszonych grzybów
    1/2 szklanki mleka
    8 kopiatych łyżek bułki tartej

    1 1/2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżki sosu ostrygowego
    1 łyżeczka z górką wegety
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy mlekiem i gotujemy, dopóki mleko nie zacznie kipieć. Wyłączamy palnik i studzimy pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Paprykę i cukinię kroimy w małe części i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy ok 10 minut.
  • 2. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy 2 jajka, dodajemy podduszone warzywa, grzyby z mlekiem, bułkę tartą i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy (najlepiej mikserem).
  • mięsko 3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wylewamy do niej masę. Całość pieczemy 40 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować