Pieczeń rzymska w koszyczku z żeberek

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Pieczeń rzymską zazwyczaj robię w keksówce, ale tym razem zrobiłam w okrągłej foremce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,80 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
    pasek żeberek
    łyżka oleju z ziołami spod suszonych pomidorów
    2 cebule
    2 bułeczki kajzerki
    2 jaka
    łyżka ziół prowansalskich ( oregano, cząber, rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek )
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pieczeń rzymska w koszyczku z żeberek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka posolić i natrzeć olejem z ziołami spod suszonych pomidorów.
    Pozostawić w lodówce na ok 20 min. Następnie ułożyć w formie wokół ścianki. Jeśli są wysokie , to przeciąć wzdłuż, tak żeby nie wystawały z formy. Najlepiej zrobić to przed marynowaniem.
  • 2. Cebulkę pokroić i przeszklić na oleju. Bułeczki namoczyć w wodzie.
    Do mielonego mięsa dodać jajka, cebulkę, odciśnięte bułki , zioła i pieprz , sól i dokładnie wyrobić masę. Włożyć do formy, docisnąć do żeberek i ładnie wyrównać. Pieczeń umieścić w piekarniku - 180 stopni na ok 1 godz.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować