pieczeń rzymska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealna do kanapek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karczek)
    3 kajzerki
    3 jajka
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    1/2 kostki margaryny
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    majeranek
    tymianek
    zioła prowansalskie
    imbir
    gałka muszkatołowa
    1 szklanka mleka

Pieczeń rzymska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłucz , zmiel w maszynce. Kajzerki namocz w mleku. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na złoty kolor. Wystudź. Do mięsa dodaj odciśnięte kajzerki , cebulę , jajka , i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj.Dopraw do smaku solą pieprzem i resztą przypraw.
    2 keksówki o wymiarach 9x38cm posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przełóż do nich mięsną masę. Wierzch posyp bułką tartą. Piecz ok. 60 min w temp. 170-180.

Porady

Jeśli masa mięsna jest za wilgna możesz dosypać trochę bułki tartej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy